Memento Vivere
Claudiu Ciobanu
24 martie – 30 aprilie 2023
Institutul Cultural Român din Viena
Memento Vivere aduce în discuție implicațiile condiției postumane și modul în care tehnologia ne afectează viețile, prezentând perspectiva artistului Claudiu Ciobanu în care pictura contemporană poate fi folosită pentru a explora filosofia postumanistă. În contextul post-pandemic actual, un proiect expozițional care explorează postumanismul prin pictura contemporană poate oferi o modalitate puternică și stimulatoare de a aborda activ acest subiect și de a încuraja reflecția asupra modurilor în care tehnologia ne transformă înțelegerea a ceea ce înseamnă a fi uman.
Artistul Claudiu Ciobanu abordează teme precum estomparea granițelor dintre fizic și digital, impactul tehnologiei asupra abilităților noastre cognitive și implicațiile etice ale progreselor tehnologice în viața de zi cu zi. Printr-un personaj central, un copil, artistul creează o călătorie utopică într-un viitor posibil al umanității. Copilul este cel ce simbolizează viitorul și duce mai departe moștenirea pe care o lăsăm ca omenire. Prin picturile sale, creează un spațiu pentru aceste conversații care nu mai sunt de ordinul imaginarului ci chiar le putem simți în viețile noastre, observând cum tehnologia acaparează și transformă tot mai mult din ceea ce facem zilnic, utilizând permanent nu doar tool-uri digitale ci chiar mai nou, inteligența artificială.
Postumanismul se concentrează pe întrebările etice legate de utilizarea și controlul tehnologiei și impactul acesteia asupra societății. Pandemia a evidențiat pregnanța acestor întrebări, în special în ceea ce privește aspecte precum modul în care viața umană este modelată de tehnologie. Cu puțin efort, a devenit firesc ca munca să se desfășoare online, ca educația să fie prin intermediul unui ecran și chiar și sportul să poată fi făcut de la distanță. Pe măsură ce utilizarea tehnologiei continuă să se extindă și să evolueze, filosofia postumanistă poate oferi o perspectivă valoroasă pentru abordarea acestor preocupări etice și pentru a observa dacă tehnologia este utilizată în moduri în care se are în vedere, cu adevărat, bunăstarea umană. Este clar că filosofia postumanistă a devenit relevantă în societatea contemporană, fapt observat în mod anticipativ de cercetători precum Rosi Braidotti care abordează acest subiect într-un mod analitic și nu utopic chiar de la începutul anilor 2000. Însă postumanismul a depășit granițele filosofiei și se regăsește tot mai des în artele vizuale în situații critice, utopice, provocatoare sau imaginative.
Artistul vorbește despre relaționarea în contextul dat și despre comunicare, referindu-se la intersecția dintre tehnologie și limbaj. În arta contemporană se folosesc elemente bazate pe text pentru a critica cum tehnologia a schimbat felul în care comunicăm și accesăm informații. Artiștii fac referință la tehnologie ca fiind un mod de a schimba gândirea și procesarea informațiilor și impactul acestora asupra abilităților noastre de a înțelege lumea din jur.
Claudiu Ciobanu transformă ideea de comunicare de la text la gest iar acest lucru se reflectă în singura lucrare cu două personaje din expoziție – mama și fiica. Prin simplul gest al unei îmbrățișări materne, artistul cuprinde o comunicare ancestrală profundă care nu poate fi niciodată substituită de tehnologie. Comunicarea prin atingere și prin experiența apropierii de celălalt este cea care te determină să îți dorești să trăiești, să îți amintești să simți – Memento vivere.
Curator, Cristiana Ursache