Înscrie-te la Rezidența artistică 110. Formare și mentorat în practicile curatoriale!
În perioada 21-31 mai 2023, are loc la Iași prima rezidență dedicată curatoriatului artistic din cele două organizate în acest an de Asociația Galeria Artep în cadrul proiectului Rezidența artistică 110, derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Larisa Oancea este istoric de artă și cercetător independent. Din 2016 locuiește la Veneția, unde colaborează cu numeroase instituții de cultură. Este doctor în istoria și teoria artei (Universitatea Națională de Arte din București) cu o teză despre influențele artei renascentiste asupra cinematografiei europene, de la Serghei Eisenstein la Peter Greenaway și Lech Majewski. Formată atât ca istoric de artă, cât și ca antropolog, Larisa s-a dedicat constant cercetării dialogului dintre pictură și film, precum și relației dintre cinematografie și antropologie. Este autoarea cărții „Nancy Spanier. The Arc of a Dancing Life” – o monografie despre coreografa și artista performativă Nancy Spanier, publicată de Performance Inventions în decembrie 2021. În ultimii ani a lucrat ca: cercetător la Siam’s Guy Books, Yogurt Magazine și Performance Inventions; asistent muzeal la Fondazione Prada, Triennale di Milano, Biennale di Venezia, Fondazione Pino Pascali; curator a numeroase expoziții și sesiuni tematice de film. În prezent colaborează cu Pavilionul României și Pavilionul Germaniei la Bienala de la Veneția, iar din 2021 este studio manager și cercetător în cadrul colecției private de cărți de artist Tiane Doan na Champassak.
Larisa Oancea revine în România după două decenii, curioasă să descopere viața artistică din Iași, dar și pregătită cu un curs pentru tineri curatori interesați de aprofundarea temei montajului în instalațiile de artă. În cadrul cursului care va avea loc în intervalul 26-28 mai, cei 10 participanți selectați vor explora importanța noțiunii de montaj în istoria practicilor artistice și curatoriale și vor învăța cum să-și dezvolte propriul stil curatorial, punând în dialog artele vizuale cu alte discipline. Programul este conceput pentru a fi intens și productiv, cu un accent puternic pe învățare și dezvoltare.
Al doilea curs susținut de un curator în rezidență la Iași are loc în perioada 8-10 iulie și se derulează exclusiv în limba engleză: „Towards a Post-Representational Practice” cu Berit Fischer. Primim înscrieri până pe 10 iunie 2023.
Rezidența artistică 110 este un demers al Asociației Galeria Artep co-finanțat de AFCN, dedicat dezvoltării artelor cu predilecție în zona Moldovei, dar nu numai. Această primă ediție derulată în 2023 se axează pe curatoriatul artistic și vizează dezvoltarea competențelor specifice la tinerii preocupați de acest domeniu, dar și întâlnirea curatorilor consacrați la nivel european cu dinamica artistică din Iași.
Din 2018, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022, 2023 la ICR Viena), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023).
Organizator: Asociația Galeria Artep
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabi