ȘONA – ARHIVA DIGITALĂ
Demers de valorificare a patrimoniului vizual rural

Proiectul „ȘONA – ARHIVA DIGITALĂ. Demers de valorificare a patrimoniului vizual rural” reprezintă facilitarea accesului digital la un număr impresionant de fotografii vernaculare recuperate, precum și educarea unui public specializat în dezvoltarea de arhive de patrimoniu imaterial. Proiectul se derulează din iulie până în noiembrie 2024 și este structurat pe două componente. Prima componentă este dedicată digitalizării și transferului de cunoștințe și presupune dezvoltarea unui website curatoriat artistic, cu peste 3000 de fotografii și documente recuperate, analizate și integrate coerent pentru a reda dimensiunea socio-culturală a Șonei pe parcursul unui secol. Demersul este completat de dezvoltarea unui kit de bune practici pentru dezvoltarea unei arhive de patrimoniu imaterial la sat, ce va fi disponibil online din această toamnă.  A doua componentă vizează etapă în care arhiva este în contact cu publicul, respectiv: derularea unui atelier de fotografie pentru copiii din sat cu accent pe portretistică, realizarea unei micro-expoziții colective cu fotografiile tipărite și expuse în sat, precum și organizarea dezbaterii Oamenii Arhivelor 3.0 la Șona, cu un focus direcționat pe dezvoltarea kitului de îndrumare pe tema arhivelor rurale.

Asociația Galeria Artep aprofundează demersul de cercetare și arhivare a patrimoniului imaterial din localitate Șona, județul Brașov, demers derulat în parteneriat cu Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2024, aria patrimoniu cultural imaterial).

Componenta dedicată cercetării, cu accent pe dimensiunea culturală și sociologică  internaţională, este deja în derulare și înseamnă recuperarea, clasificarea și arhivarea digitală a unei serii de fotografii de arhivă. Ca urmare a acestui demers, pe baza unei baze de date exhaustive recent digitalizate, curatoarea artistică a proiectului, Alexandra Mihailciuc, alături de echipa tehnică a proiectului, va contribui la dezvoltarea unui website tematic, care să pună în valoare elementele de patrimoniul imaterial recuperate de-a lungul timpului.

Alexandra MIHAILCIUC este arhitect de interior, scriitor şi spirit federativ ce îmbină mai multe discipline ale industriilor creative în proiectele sale. A coordonat timp de 11 ani programul cultural „Batem fierul la conac!” iniţiat de Şerban Sturdza, un laborator pentru arhitectură, design research şi meşteşuguri, găzduit de ansamblul nobiliar Carp. Totodată, este promotoarea proiectului „Triunghi. Arhitectură. Sculptură. Peisaj”, un ansamblu de locuinţe, galerii de artă modulare, săli de conferinţe, ateliere şi concerte, într-o concepţie de ecologie culturală şi umană. A profesat 11 ani la Studioul de arhitectură Prodid şi este preşedinte onorific al Asociaţiei Designers, Thinkers, Makers, alături de care îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii având ca pârghii arhitectura şi designul. A lăsat amprente în atmosfera unor case importante, precum Casa Mincu (sediul Ordinului Arhitecților din România), Ansamblul Conacului Petre P. Carp, Librăria de carte franceză Kyralina, Librăria Cărtureşti Verona. Crede în construcţia prin educaţie şi transmitere concretizându-şi convingerile în iniţierea unor workshopuri de arhitectură şi meşteşuguri, a unor proiecte culturale şi prin profesorat. Ca urmare a interesului către ruralitate, peisaj cultural şi învăţare continuă, curatoriază secţiunea Şcoli de vară de arhitectură la Bienala Naţională de Arhitectură din 2021. Este autoarea a cinci cărţi de educaţie arhitecturală. 

În cadrul celei de a doua componente a proiectului, Arhiva în contact cu publicul, va avea loc în perioada 15-16 august atelierul de fotografie „Portretul – moștenirea vizuală a unei generații”, coordonat de Laura Căpățână-Juller, pentru copiii din sat. 

Organizator: Asociația Galeria Artep

Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.