Portretul – Moștenirea Generală a unei generații. Atelier de fotografie susținut de Laura Căpățână

În 2024, Asociația Galeria Artep, aprofundează demersul de cercetare și arhivare a patrimoniului imaterial din localitatea Șona, județul Brașov, demers derulat în parteneriat cu Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2024, aria patrimoniu cultural imaterial).

Anul acesta îl dedicăm dezvoltării website-ului arhivei din Șona, cu peste 3000 de fotografii, materiale și documente sistematizate, detaliate și curatoriate artistic, disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.

Pentru că fotografia este cea mai la îndemână resursă actuală de surprindere a prezentului,  organizăm la Șona, în perioada 15-16 august 2024, atelierul de fotografie PORTRETUL – MOȘTENIREA VIZUALĂ A UNEI GENERAȚII, dedicat copiilor din sat. Ne concentrăm atenția asupra fotografiei de tip portret pentru a ne asigura că și copiii din Șona pot să-și lase amprenta pe cum va fi redat prezentul devenit trecut peste un veac. Atelierul va fi coordonat de Laura Căpătână-Juller, regizor de film documentar și jurnalist. Copiii vor învăța noțiuni teoretice despre fotografia de tip portret, corelat cu sesiuni de fotografie pe teren.

Laura CĂPĂȚÂNĂ-JULLER este regizor de film documentar, scrie și face fotografii pentru publicația la care lucrează („Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”). De când s-a mutat la Brașov, în 2016, este implicată în viața culturală a orașului, organizând și coordonând proiecții și festivaluri de film (Festival de film documentar și drepturile omului „One World Romania”, „Les Films de Cannes”, „KineDok”, „UrbanEye FF”). Laura are experiență în lucrul cu copiii (a absolvit liceul pedagogic în limba germană la Sibiu) și a susținut ani buni ateliere de fotografie cu copii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani. Laura este, de asemenea, tutore la ateliere de film documentar pentru adolescenți.

Fotografiile realizate de copii pe tema vieții de familie în cadrul atelierului PORTRETUL – MOȘTENIREA VIZUALĂ A UNEI GENERAȚII vor fi printate la dimensiuni mari și expuse în sat, într-o expoziție colectivă inedită, ce va putea fi admirată de localnici, turiști, trecători începând de pe 31 august și până în vara anului 2025.

Pe data de 31 august are loc Noaptea Muzeelor la Sat, iar la Șona va fi deschisă, pentru prima dată pentru publicul larg, Casa Arhivei nr. 221. Un spațiu dedicat poveștilor locale, aici va avea loc un maraton de scanat fotografii și documente pe tot parcursul zilei și al nopții. Această inițiativă are rolul de a încuraja și alte grupuri de inițiativă din sate să își înceapă propriile arhive și de a promova frumusețea și valoarea fotografiilor vechi. Invităm vizitatorii să vină cu fotografii vechi din sat sau din Țara Făgărașului pentru a fi scanate și să facem un demers colectiv de identificare a personajelor, în spiritul care consacră Șona noastră și Casa Arhivei, de comunitate deschisă.

Organizator: Asociația Galeria Artep

Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.