Program de mentorat în cadrul proiecutlui Rezidența Artistică 110
Program de mentorat în cadrul proiecutlui Rezidența Artistică 110 În cadrul proiectului Rezidența Artistică 110, tânărul artist Andrei Gavrilița are parte de aprofundarea cercetării desfășurate la Berlin în intervalul 11-22 mai 2024 prin desfășurearea unor sesiuni de mentorat online. Acestea au rolul de a consolida cunoștințele târărului artist atât pentru tema rezidenței, Body Politics, cât și pentru dezvoltarea în practica sa artistică – fotografia. Mentorii săi pentru perioada iunie-iulie 2024 sunt artiștii Laura Letinsky și Mark Power. Rezidența Artistică 110 este un program dezvoltat de Asociația Galeria Artep, în parteneriat cu instituția berlineză Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Laura Letisnky obținut diploma de licență în Arte Plastice (BFA) de la University of Manitoba, Winnipeg, Canada, și un masterat în Fotografie (MFA) de la Photography from Yale University’s School of Art. Din 1994, Letinsky este profesoară la Universitatea din Chicago. A avut expoziții anterioare la Yancey Richardson Gallery, NYC, and Document, Chicago, precum și la nivel internațional, incluzând PhotoEspana, Madrid, Festivalul Internațional de Fotografie din Israel, Festivalul de Fotografie din Mumbai, India, MIT, Cambridge, MA, Basel Design, The Photographers Gallery, Londra, și Denver Art Museum, CO. Printre premiile obținute se numără rezidența la Maison Dora Maar, Franța; Canada Council International Residency, Kunstlerhaus Bethanien, Berlin; granturi din partea Canada Council, Anonymous Was a Woman Award și John Simon Guggenheim Fellowship. Lucrările sale sunt publicate în monografii și cataloage precum To Want For Nothing, Roman Nvmerals, 2019; Time’s Assignation, Radius Books, 2017; Ill Form and Void Full, Radius Books, 2014; Feast, Smart Museum of Art, UC Press, 2013; After All, Damiani, 2010; Hardly More Than Ever, Renaissance Society, 2004; Blink, Phaidon Press, 2002; și Venus Inferred, University of Chicago Press, 2000.
Imaginile complexe și meticulos realizate de Mark Power – de obicei create cu camere de format mare – i-au adus reputația de a fi unul dintre pionierii fotografiei britanice. De-a lungul anilor, lucrările sale au fost expuse în numeroase galerii și muzee din întreaga lume și fac parte din mai multe colecții importante, atât publice, cât și private. Cu toate acestea, Power se consideră în primul rând un creator de cărți, și până în prezent a publicat cincisprezece: The Shipping Forecast (1996), un răspuns poetic la limbajul esoteric al rapoartelor zilnice de vreme maritimă; Superstructure (2000), o documentare a construcției Millennium Dome din Londra; The Treasury Project (2002), despre restaurarea unui monument istoric din secolul al XIX-lea; 26 Different Endings (2007), care înfățișează peisaje ghinioniste, aflate la marginea hărții London A-Z, o hartă ce ar putea fi considerată definitorie pentru granițele capitalei britanice; The Sound of Two Songs (2010), culminarea proiectului său de cinci ani desfășurat în Polonia contemporană, după aderarea acesteia la Uniunea Europeană; Mass (2013), o investigație asupra puterii și bogăției Bisericii Catolice din Polonia; Die Mauer ist Weg! (2014), despre întâmplare și alegere atunci când te confrunți, accidental, cu un eveniment major de știri – în acest caz, căderea Zidului Berlinului; Destroying the Laboratory for the Sake of the Experiment (2016), o colaborare cu poetul Daniel Cockrill despre Anglia pre-Brexit; Icebreaker (2018), care documentează două nave finlandeze care operează în Golful Botnia; Terre à l’Amende (2021), rezultatul unui program de rezidență artistică pe Insula Guernsey, și seria de cinci cărți, în curs de dezvoltare, Good Morning, America, Volumele I (2018), II (2019), III (2020) și IV (2023). O versiune revizuită și mult extinsă a primei sale cărți, The Shipping Forecast, a fost publicată în 2022. Power a predat la University of Brighton din 1992 până în 2017, mai întâi ca lector superior, apoi ca profesor de fotografie. S-a alăturat Magnum ca nominalizat în 2002, devenind membru cu drepturi depline în 2007. Locuiește în Brighton, pe coasta de sud a Angliei, împreună cu soția sa Jo și câinele lor, Kodak.
Organizator: Asociația Galeria Artep 
Partener principal: Haus der Kulturen der Welt 
Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, PROPAGARTA, Empower Artists, Modernism, PIN Magazine, Destination Iași 
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național