Salon Corporel.
O altfel de dezbatere despre politicile corpului
Curator: Daniel Neugebauer
Artiști: Jasmijn Visser & Lantian Xie
Programul Rezidența Artistică 110, ediția 2024, se finalizează cu sesiunea de cercetare derulată de curatorul Daniel Neugebauer la Iași. Prezent în perioada 8-18 octombrie 2024 în România, ca parte a schimbului de experiențe dezvoltat de Asociația Galeria Artep și Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Daniel Neugebauer va susține și o dezbatere dedicată temei aprofundate pe parcursul acestui an: politicile corpului și diferite perspective artistice asupra acestei teme actuale.
Joi, 10 octombrie 2024, de la ora 18:00, vă așteptăm la „Salon Corporel. An evening of investigations into corporealities, climate and corpses”. În cadrul unei sesiuni interactive, participanții sunt invitați să reflecteze asupra practicilor instituționale și artistice legate de complexitatea corpurilor. Curatorul Daniel Neugebauer, împreună cu artiștii Jasmijn Visser și Lantian Xie, vor aborda o serie de întrebări: Unde și cum se manifestă corpurile? Luxul cuiva pune în pericol viețile altcuiva? Care este anatomia unui corp al puterii?
Printr-o prezentare inedită de tip lecture-performance, elemente muzicale și o sesiune de gaming, invitații vor exemplifica modul în care cercetarea artistică poate modela practica instituțională și cum politica, mecanismele de includere și excludere sunt remodelate de toate corpurile prezente (sau absente) într-o încăpere, într-o conversație, o instituție, un stat.
Jasmijn Visser lucrează la intersecția dintre design și artă. În practica sa, Visser explorează ordonarea, estetica și tiparele narative ale cazurilor geopolitice și propune noi forme de încadrări ale complexității. Lucrările sale de artă provin adesea din proiecte de colaborare pe termen lung, precum în Conflict Atlas—Geopolitics and Contingencies on the Malvinas/Falklands Archipelago, unde a explorat scrierea unui conflict geopolitic prin plasarea centrului lumii pe Insulele Falkland, în colaborare cu Metahaven. Sau în Serf Club, unde a creat un algoritm care generează un film în direct conectând 2500 de transmisiuni live, împreună cu subtitrări automate și muzică din arhive, în colaborare cu PWR studio. În prezent, Visser finalizează primul său joc video, The weather has been cancelled, și este bursieră la Rachel Carson Center din München, unde cercetează narațiunile media și estetica schimbărilor climatice.
Lantian Xie creează imagini, obiecte, lucruri, evenimente, formulări, salturi, schimbări bruște, mișcări, expoziții, cărți, grupuri de lucru, trupe de jazz, motociclete și petreceri.
Daniel Neugebauer este un educator/curator/manager cultural care trăiește în Berlin. A lucrat ca șef al departamentului de comunicare și educație culturală la Haus der Kulturen der Welt (HKW) între 2018-2022. În 2023, s-a alăturat echipei curatoriale a HKW sub conducerea lui Bonaventure Ndikung. Neugebauer a fost primul Connected World Senior Fellow la Vrije Universiteit Amsterdam, în perioada 2022-2023, lucrând asupra relației dintre universitate și corpurile studenților. A editat patru volume în seria HKW Das Neue Alphabet (2020-2023) despre politicile corpului și poeții acestora. Funcțiile anterioare includ: coordonator de educație al Pavilionului României, la cea de-a 59-a Bienală de la Veneția, 2022, pentru Adina Pintilie; șef de marketing, mediere și fundraising la Van Abbemuseum, Eindhoven, 2012-2018. A coordonat activitățile de marketing pentru documenta 14 (Kassel/Athens) în 2016/2017. A fost instruit la Kunsthalle Bielefeld, unde a lucrat între 2006-2012 și a obținut o diplomă în geragogie culturală în 2012. Din 2018 este activ ca membru voluntar al Consiliului pentru Arte din Berlin.
Evenimentul este moderat de Cristiana Ursache și are loc exclusiv în limba engleză.
Cristiana Ursache este curator, cercetător și editor în Iași, România. Practica ei curatorială se concentrează pe documentarea și înțelegerea artiștilor colaboratori și pe facilitarea experienței vizuale pentru diferite tipuri de audiență. Cu experiență în mediere culturală, sprijină dialogul și schimbul de cunoaștere cu prilejul oricărui proiect cultural. În prezent, este curator la Galeria Artep din Iași și lucreză la o cercetare doctorală despre practicile curatoriale din România din anii 2000-2023, contribuind la cartografierea curatoriatului românesc.
Organizator: Asociația Galeria Artep Partener principal: Haus der Kulturen der Welt Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, PROPAGARTA, Empower Artists, Modernism, PIN Magazine, Destination Iași Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.