OAMENII ARHIVELOR 3.0
OAMENII
ARHIVELOR 3.0
Sâmbătă, 14 septembrie 2024, dedicăm întreaga zi Oamenilor Arhivelor 3.0 – Asociația Galeria Artep organizează, în cadrul proiectului ȘONA – ARHIVA DIGITALĂ, un atelier practic dedicat dezvoltării unui kit de arhivare pentru inițiativele de la sat. Ne strângem de această dată chiar la Șona, Brașov, la Casa albastră nr. 234, în Șura-galerie Regina Ana a Fundației Ștefan Câlția.
Pentru a înțelege o comunitate este nevoie de principii sănătoase, iar pentru asta este nevoie de cunoașterea poveștilor în profunzime. Locul unde pot fi găsite poveștile satului sunt arhivele locale, care de cele mai multe ori sunt inițiative pornite din pasiunea cuiva și investiția personală. Fără bugete planificate, fără susținere constantă și fără spații potrivite.
Crearea unui ghid, a unui instrument educațional de încurajare a comunităților rurale de a îngriji arhive reprezintă o eliminare a piedicilor tehnice ce pot apărea în procesul de constituire a unei arhive, reprezintă o minimizare a efortului tehnic legat de tehnologia folosită pentru scanare, înseamnă o creștere a nivelului calității informațiilor dobândite despre conservarea și protejarea fotografiilor. Ca efect pe termen lung înseamnă o salvare corectă a patrimoniului fotografic local.
Am invitat să ne sprijine în acest demers o serie de experți preocupați de arhive vizuale sau istorice, respectiv: Arpád Kováts – care se îngrijește de laboratorul foto, arhiva familiei și Muzeul de Fotografie Kováts din Odorheiu Secuiesc, Andrei Bălbărău – fondatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița, Nicu Ilfoveanu – care activează în domenii precum fotografia, filmul și publicațiile fotografice, fiind creditat cu o poziție specială în cadrul fotografiei românești contemporane, Radu Bârlă – istoric, specializat pe istoria Transilvaniei și istoria sașilor, care și-a dedicat ultimii ani istoriei fotografiei în România și coordonării platformei Arhiva de Fotografie, Laura-Cassandra Vălean – în prezent studentă la masterul de Conservare și Restaurare la Universitatea NOVA din Lisabona, specializarea conservarea fotografiilor, alături de Diana Iabrașu – fotograf și pasionat cercetător vizual care a coordonat activitatea de recuperare a fotografiei de arhivă în Șona în cadrul acestui proiect.
Prin proiectul „ȘONA – ARHIVA DIGITALĂ. Demers de valorificare a patrimoniului vizual rural”, Asociația Galeria Artep aprofundează în 2024 demersul de cercetare și arhivare a patrimoniului imaterial din localitatea Șona, județul Brașov, demers derulat în parteneriat cu Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2024, aria patrimoniu cultural imaterial).
Anul acesta îl dedicăm dezvoltării website-ului arhivei din Șona, cu peste 3000 de fotografii, materiale și documente sistematizate, detaliate și curatoriate artistic, disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.
Întâlnirea „Oamenii Arhivelor 3.0” se va derula sâmbătă, 14 septembrie 2024, în prezența unui public restrâns, fiind dedicat specialiștilor în domeniu, cu o componentă de prezentare de studii de caz, și una dedicată editării conținutului Ghidului de arhivare, ce va fi disponibil ulterior, online, o resursă ce va esențializa experiența profesioniștilor din domeniu, cu sfaturi practice, pași clari de urmat și exemple.
Organizator: Asociația Galeria Artep
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Fundația Ștefan Câlția, Asociația Sătească „Șona Noastră”, Asociația Monumentum, Asociația Renascendis, Asociația Soxen – KraftMade și Institutul de Cercetare Făgăraș
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.