Abordând aspecte precum marginalizarea, dezrădăcinarea și construcția identitară, aceste lucrări îmbogățesc discuția despre temele centrale ale expoziției, dând voce individualităților ale căror realități de viață sunt adesea trecute cu vederea.
În același timp, evenimentul oferă un spațiu pentru a reflecta asupra dinamicii și valorii abordărilor colaborative în procesele de creație artistică, extinzând perspectiva expoziției pentru a considera modul în care auctorialitatea colectivă influențează expresia artistică.
Evenimentul are loc pe 28 martie la 18:30 în spațiul de artă al RKI Berlin.
Discuțiile ce vor urma proiecției de filme vor avea loc în limba engleză.
Mulțumirile noastre speciale merg către Alexandra Gulea și Andreas Bolm pentru permisiunea de a difuza filmele în cadrul expoziției.
Andreas Bolm este un cineast și artist care activează în prezent între Germania și Ungaria. După ce a lucrat ca muzician și inginer de sunet în Manchester, Marea Britanie, a început să experimenteze cu fotografie și video. A studiat film la FAMU în Praga și la departamentul de film documentar al Universității de Televiziune și Film din München.
Lucrările sale explorează granița subtilă dintre documentar și ficțiune. Filmele lui au fost prezentate la festivaluri internaționale de prestigiu. Jaba (2006) a fost inclus în selecția Cinéfondation a Festivalului de la Cannes și a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Zinebi. În 2009, a participat la renumita rezidență Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, unde a dezvoltat primul său lungmetraj, The Revenants (2013), care a avut premiera la Berlinale și la MoMA New York.
Pe lângă propriile sale proiecte, colaborează ca director de imagine, editor și inginer de sunet cu mai mulți artiști, printre care artista franceză Noëlle Pujols și regizoarea română Alexandra Gulea. Din 2020, colaborează cu coregrafa maghiară Boglárka Börcsök la proiecte video și de performance apreciate la nivel internațional.
Proiectul „IMATERIAL sau despre materia lumilor fotografiate” este dezvoltat pe două paliere, care au în centrul lor fotografia ca mediu de expresie artistică. Prima etapă se desfășoară în cadrul Festivalului european de fotografie din Berlin 2025 (EMOP). A doua etapă a proiectului lărgește câmpul de interes al cercetării artistice către posibilitățile conceptuale și tehnice ale fotografiei în lucrul cu arhiva și al experimentelor de tipo-fotografie. Rezultatele procesului vor fi incluse într-o instalație de artă la Galeria Artep din Iași (mai-iunie 2025).
Organizat de: Asociația Galeria Artep Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național Parteneri: Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, Universitatea de Arte G. Enescu Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinara în Arta (ICMA) Parteneri media: Asociația PIN pentru Promovarea Tehnologiei și lndustriilor Creative Revista TIMPUL, Destination Iași, ASOCIAȚIA EMPOWER ARTISTS
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.