Domestic
Gabriela Mateescu, Iulia Stătică & Adrian Câtu, Sandra Sterle, Patricia Teodorescu, Ivana Teodorovic, Iulia Toma
31 octombrie – 1 decembrie 2024
Politicile de stat și reglementările legislative privind drepturile femeilor în teritoriile din fostul Bloc Estic au menținut o viziune conservatoare asupra rolului femeilor în societate, în ciuda egalității în drepturi și de șanse formale, generând norme și prejudecăți sociale care se mențin și în prezent, contribuind la asocierea unidirecțională a femeilor cu spațiul domestic.
În ideea amprentei unei estetici și a unor problematici specifice acestor teritorii, dar și a unor diferențe nuanțate, proiectul Domestic reunește câteva narațiuni din România, Serbia și Croația, la intersecția dintre artă video și film de scurt metraj. Discursurile invită la o înțelegere profundă a modurilor în care societatea contemporană definește noțiunea de domestic, atât ca spațiu fizic, cât și mental, observând presiunea socială, dinamica rolurilor de gen și raporturile dintre viața privată și cea publică.
Această viziune, axată exclusiv pe practici artistice din sfera imaginii dinamice, face posibilă conturarea unei perspective analitice duraționale pentru a lansa o dezbatere actuală despre conceptul de domesticitate privind rolurile de gen și identități, munca domestică și maternitate, drepturi și responsabilitate reproductivă, violență domestică, grijă și îngrijire, autonomie și dependență, intersecționalitate.
Proiectul aduce în discuție aspecte ale vieții femeilor adesea invizibile în spațiul public, precum depresia și anxietatea, urmărind să accentueze importanța integrării sociale a unor dimensiuni psiho-emoționale precum vulnerabilitatea, rușinea, tristețea și empatia.
Spațiul domestic poate fi sursă traumatică, mediu de confort și regăsire, teritoriu al deconstrucției și reconstrucției identitare, loc al sincerității și intimității, al confruntărilor inconfortabile și al oglindirii normelor sociale.
Proiectul vine în întâmpinarea unor eforturi de a înțelege contextul actual al drepturilor și egalității de șanse a femeilor în România și în alte țări din Europa de Est din perspectiva nuanțată a relației cu prezentul și trecutul istoric, politic și al mentalităților, aducând în atenția publicului narațiuni care documentează impactul vieții domestice asupra femeilor.
Curatoare: Olivia Nițiș