Asociația Galeria Artep lansează în 2022 prima rezidență artistică dedicată colaborării specifice dintre trei artiste emergente, cu vârsta sub 30 de ani, preocupate de tema apei din varii perspective.
Cu o activitate de aproape cinci ani la Iași, am înțeles încă de la început că domeniul artelor vizuale are nevoie de cât mai multă susținere pe plan local, atât pentru vizibilitatea artiștilor și a creațiilor lor, dar și pentru sprijinirea unei noțiuni atât de simple în teorie, dar atât de greu de pus în practică în fapt: colaborarea.
Proiectul WATER UNDER THE BRIDGE este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2022, aria Arte Vizuale) și înseamnă lansarea primei rezidențe artistice la Iași, care are în centrul ei colaborarea pe o temă dată. APA ca mediu de exprimare, ca realitate ecologică sau ca liant social este tema care le-a adus împreună pe artistele Miruna Radovici, Roxana Morar și Sara Tayari. Mediile de exprimare artistică sunt pentru fiecare dintre cele trei invitate diferite, dar rezidența la Iași (august-septembrie) și tema (lacurile din regiune) sunt comune. Și timpul petrecut împreună pentru cel mai autentic demers care se va coagula și va fi prezentat publicului în luna octombrie.
Miruna RADOVICI (n. 1995) este o artistă vizuală care investighează dezvoltarea unui univers prin încorporarea unei atmosfere biosferice pe măsură ce lucrările pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Ea le transpune vizual printr-o multitudine de medii (pictură, textile, fotografie și altele), menite să ilustreze circumstanțe de intimitate, probleme existențiale, toate sub egida atmosferei private a subiecților.
Roxana MORAR (n. 1997) a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția grafică. Printre subiectele abordate în practica sa se numără interesul pentru materie, circulație în sistem, transferul de informație și interacțiunea umană în diferite contexte. Proiectele ei se intersectează cu aria științelor antropologice și sociale; totodată, își propune să evidențieze rolul artei în relația dintre public, artist și context. În prezent, practica sa artistică se concentrează pe experimentarea și îmbinarea mediilor artistice precum: fotografie, text, video, performance, sculptură și grafică.
Sara Tayari (n. 1999) este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, secția actorie, promoția 2020, la clasa conf. univ. dr. Ionesi Tatiana și prof. univ. dr. Emil Coșeru. A colaborat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași încă din timpul facultății în spectacolele „Ținuturile joase”, regia Mihaela Panainte, „Sandros”, regia Cristi Avram, „Titus Andronicus”, regia Charles Muller, iar de la finalizarea facultății a colaborat cu Teatrul din Stejar în spectacolul „No Exi(s)t”, regia Andreea Darie și în proiecte independente cum ar fi „The cry of silence”, regia Mara Crăcăleanu, „Lună pe piele – Paul Tihan”, videoclip muzical, reclama pentru colecția „primaVera”, brandul local Levisez.
În octombrie 2022 pregătim lansarea expoziției cu lucrările celor trei artiste aflate în rezidență la Iași, precum și a unei serii de happeninguri artistice pentru publicul larg, atât în Grădina Botanică din Iași, cât și în alte spații mai mult sau mai puțin convenționale.
Organizer: Artep Gallery Association
With the support of: the Administration of the National Cultural Fund
The project does not necessarily represent the position of the National Cultural Fund Administration. AFCN is not responsible for the content of the project or how the works may be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the funding.
Contact Asociația Galeria ARTEP:
Șoseaua Sărărie, nr. 15
e-mail: priveste@artep.ro
telefon: 0745.115.080