În iulie, Berit Fischer vine în Iași la Rezidența artistică 110
În perioada 7-16 iulie 2023, are loc la Iași cea de a doua rezidență dedicată curatoriatului, organizată de Asociația Galeria Artep în cadrul proiectului Rezidența artistică 110, derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Berit Fischer este un profesionist transdisciplinar cultural: curator, savant, artist, scriitor și editor. Lucrează la nivel internațional din 1999. A locuit în New York și Londra (1997–2009), iar acum lucrează din Berlin. Deține un doctorat de la Winchester School of Art/Southampton University, Marea Britanie. În practica sa și în cercetare, se concentrează pe formarea cunoștințelor experiențiale și pe practica post-reprezentațională, pedagogiile socio-ecologice, practicile urbane și spațiale critice. Inspirată de pedagogiile feministe și radicale, de tehnicile de ascultare activă și comunicare corporală, Berit caută activ să medieze întâlnirile afective, zonele de acțiune și de intervenție pentru implicarea și analiza critică, și este preocupată de învățare ecosistemică, și ecologia durabilă a comunității planetare a vieții. În 2016, a fondat Radical Empathy Lab, un laborator de cercetare socio-ecologică nomad pentru formarea cunoașterii experiențiale. Este fondatoarea și curatoarea Festivalului (Re-)Gaining Ecological Futures de la Floating University, Berlin.
Berit Fischer vine pentru prima dată în România, interesată să descopere viața artistică din Iași, dar și pregătită cu un curs pentru tineri curatori interesați de înțelegerea aprofundată a emoțiilor prin practicile artistice proprii. În cadrul cursului „Towards a Post-Representational Practice” care va avea loc în intervalul 8-10 iulie, cei 10 participanți selectați vor explora, prin instrumentele cizelate de Berit în cadrul Radical Empathy Lab de-a lungul anilor, povestea din spatele discursului artistic și vor învăța cum să-și dezvolte propriul stil curatorial, punând în dialog artele vizuale cu reperele culturale internaționale. Programul este conceput pentru a fi intens și productiv, cu un accent puternic pe învățare și dezvoltare.
Rezidența artistică 110 este un demers al Asociației Galeria Artep co-finanțat de AFCN, dedicat dezvoltării artelor cu predilecție în zona Moldovei, dar nu numai. Această primă ediție derulată în 2023 se axează pe curatoriatul artistic și vizează dezvoltarea competențelor specifice la tinerii preocupați de acest domeniu, dar și întâlnirea curatorilor consacrați la nivel european cu dinamica artistică din Iași. Prima rezidență și primul curs din cadrul programului au avut-o ca invitat pe Larisa Oancea și s-au derulat în luna mai.
Programul de formare este gândit să continue în perioada iulie-septembrie cu mai multe serii de sesiuni online de mentorat. Cei 20 de participanți la cele două cursuri derulate în mai și iulie vor beneficia de expertiza extinsă a curatorilor invitați în această etapă: Oana Nae, Cristiana Moraru, Cătălin Gheorghe, Larisa Oancea și Berit Fischer.
Din 2018, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022, 2023 la ICR Viena), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023).
Organizer: Artep Gallery Association
Cultural project co-financed by: National Cultural Fund Administration (AFCN)
The project does not necessarily represent the position of the National Cultural Fund Administration. AFCN is not responsible for the content of the project or how the works may be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the funding.