Ediția 2024 a proiectului Rezidența Artistică 110, dezvoltat de Asociația Galeria Artep și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este dedicată dezvoltării de rezidențe de creație pentru artiști și curatori din Iași și Berlin.
Proiectul are la bază parteneriatul specific dintre instituția ieșeană Asociația Galeria Artep și instituția berlineză Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii), dezvoltat în scopul aprofundării temei politicilor corpului în lucrările de artă contemporană. Prin interacțiunea artiștilor români cu specialiști din domeniul artei vizuale din Berlin, dar și prin invitarea unui curator din Berlin la Iași într-un program de rezidență în cadrul căruia va susține o conferință de specialitate pentru profesioniștii de pe plan local, vizăm promovarea artiștilor din România, atât la nivel național, cât și internațional. În cadrul acestei rezidențe se vor pune bazele unor colaborări ulterioare, și se va seta cadrul unei interacțiuni directe în beneficiul artei contemporane românești.
Artiștii care vor beneficia de schimbul de experiență Berlin-Iași sunt:
Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena. În 2022 a prezentat la Galeria Artep, SOLARIS, o instalație de artă curatoriată de Cristian Nae, iar în 2023, Memento Vivere, expoziția de artă curatoriată de Cristiana Ursache fiind găzduită la ICR Viena. Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.
Andrei Gavrilița este un artist vizual specializat în fotografie. Practica sa artistică este caracterizată de proiecte care explorează mediul fotografic din punct de vedere conceptual, dar și de serii de fotografie documentară și directă. Andrei folosește mediul fotografic ca pe o unealtă în explorările sale artistice, încercând să înțeleagă lumea și pe sine însuși. Proiectele sale conceptuale prezintă o perspectivă experimentală și didactică care chestionează și împinge limitele fotografiei, în timp ce lucrările de fotografie directă sunt o ancoră în lumea fizică, explorări ale intimității, exprimări ale sensibilității artistului și a relației sale cu contextul în care se află. Andrei Gavrilița s-a născut în 2001 în Republica Moldova, dar studiază și lucrează în Iași.
Curatorii invitați la un schimb de experiență pe tema politicilor corpului ca subiect central al analizei sunt:
Daniel Neugebauer este educator/curator/manager cultural care locuiește în Berlin. A coordonat departamentele de comunicare și educație culturale la Haus der Kulturen der Welt (HKW) în perioada 2018-2022. În 2023 s-a alăturat echipei curatoriale a HKW coordonată de Bonaventure Ndikung. Neugebauer a fost primul Connected World Senior Fellow la Vrije Universiteit Amsterdam, 2022-2023, unde a lucrat pe tema relației dintre universitate și corpurile studenților. A editat patru volume din seria HKW Das Neue Alphabet (2020-2023) despre politicile corpului și poetica lor. Anterior, a fost: coordonator educativ la Pavilionul României, Bienala de la Veneția, ediția a 59-a, 2022, alături de Adina Pintilie; șef de marketing, mediere și strângere de fonduri la Van Abbemuseum, Eindhoven, 2012-2018. A coordonat activitățile de marketing ale Documenta 14 (Kassel/Athes) în 2016-2017. Pregătirea lui începe la Kunsthalle Bielefeld, unde a lucrat în perioada 2006-2012, și a obținut o diplomă în gerontologie culturală în 2012. Din 2018 activează ca membru al Consiliului pentru Arte din Berlin, ca voluntar.
Cristiana Ursache este curatoare la Galeria Artep din Iași. A absolvit studiile de licență și master la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, la Istoria și Teoria Artei și Teorii și Practici în Artele Vizuale. În prezent desfășoară o cercetare în cadrul școlii doctorale de la aceeași universitate, având ca obiect de studiu practicile curatoriale din România în intervalul 2000-2023. În trecut a urmat cursuri la universități din Spania și Elveția, la Escuela de Arte de Sevilla prin programul de Burse de Studii Erasmus+ și la Zurich University of the Arts, aprofundând cursul The Emancipated Audience – Experiential Curatorial Knowledge Production. A curatoriat expoziții în țară și în străinătate ale unor artiști precum: Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Claudiu Ciobanu și Miruna Radovici. În vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul României din cadrul ediției 59 a Bienalei de la Veneția.
Din 2018, Galeria Artep aduce publicului ieșean, cu predilecție, cei mai apreciați artiști vizuali români, în instalații de pictură, sculptură și fotografie coordonate de curatori pasionați, instalații corelate cu film de autor, cercetare și o abordare convergentă asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022, 2023 la ICR Viena), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023), Radu Carnariu (2023), Andrei Gavrilița (2023).
Organizer: Artep Gallery Association
Partener principal: Haus der Kulturen der Welt
Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, PROPAGARTA, Empower Artists, Modernism, PIN Magazine, Destination Iași
Cultural project co-financed by: National Cultural Fund Administration (AFCN)
The project does not necessarily represent the position of the National Cultural Fund Administration. AFCN is not responsible for the content of the project or how the works may be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the funding.