Cu acest prilej, aducem la Brașov și cartea 10×5 întâlniri în Levant, inspirată de desenele artistului Sorin Ilfoveanu, și în care se regăsesc texte semnate de scriitorii: Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Dan Lungu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Marta Petreu, Lucian Dan Teodorovici, Tatiana Tîbuleac, Matei Vișniec.
„Ce contează aici e faptul că literatura și artele vizuale au, indiscutabil, o prietenie solidă, frumoasă și, în același timp, extrem de profitabilă la nivel cultural de ambele părți. În ceea ce mă privește, trăind în literatură, dar iubind pasional arta, cred în această prietenie și îmi doresc enorm s-o cultiv în măsura posibilităților proprii. Volumul în care ne aflăm s-a născut tocmai din această dorință și reprezintă întâlnirea dintre un maestru al artelor vizuale și o serie de scriitori extraordinari, o parte dintre numele cele mai importante ale literaturii contemporane din România”, detaliază scriitorul Lucian Dan Teodorovici, care a coordonat volumul 10×5 întâlniri în Levant.
Sorin Ilfoveanu (n. 1946) urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti pe care le finalizează în 1970, când are prima expoziţie personală la Galeria Galateea din Bucuresti. În perioada 1970-1973 organizează, în calitate de muzeograf, împreună cu Virgil Poleac, Muzeul de Artă din Piteşti. În 1971 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Participă la multiple bienale internaționale și are expoziții personale atât în țară, cât și în străinătate. Din 1990 începe să predea pictura la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, iar în 1992 este ales Șef al catedrei de pictură din cadrul Facultăţii de Arte Plastice. În 2012 primește Premiul pentru Artă „Constantin Brâncuşi”, acordat de Academia Română și Marea Lojă Naţională din România. Continuă să aibă numeroase expoziții personale în Austria, Germania, Japonia, iar în România expune constant la București, Sibiu, Cluj, Timișoara, Mogoșoaia, Iași.
Levantul lui Sorin Ilfoveanu este un univers al cizelării, al nuanțării până la perfecțiune a contururilor, al întâlnirii liniei în creion cu hârtia patinată de artist prin tehnici proprii, al tușului care spune o poveste doar de el știută – un univers al chipurilor și al misterului, al căutării și al infinitului, al văzutului și al nevăzutului.
Galeria Inspirațio din Brașov este un spațiu cultural dedicat artei contemporane, cunoscut pentru promovarea artiștilor români și internaționali prin expoziții, ateliere și evenimente speciale. Galeria este situată în inima Brașovului și oferă publicului oportunități de a explora lucrări de pictură, sculptură, fotografie și artă digitală, contribuind la scena culturală vibrantă a orașului. Inspirațio a fost înființată în anul 2019, cu scopul de a crea o platformă pentru artiștii emergenți, dar și pentru cei consacrați, sprijinind astfel dezvoltarea unei comunități active de iubitori de artă și profesioniști din domeniu.
ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași.