Artist Talk: Karin Peulen & Andreea-Delia Voren
Luni, 3 februarie, de la ora 18:00, te invităm la finisajul expoziției de debut al artistei Andreea Delia-Voren, ”the space between things”, dezvoltată în cadrul programului Art Gen ’24 derulat de Asociația Galeria Artep.
Pentru a marca finalul acestei expoziții de artă în sticlă extrem de solicitante ca mod de expresie artistică, dar și extrem de ofertante prin caleidoscopul de sensuri oferite publicului care a vizitat expoziția în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, vă invităm la un dialog dintre și cu artistele Karin Peulen și Andreea-Delia Voren.

Karin, o artistă multidisciplinară care locuiește în Maastricht, Olanda și lucrează în Hasselt/Belgia, a fost o influență călăuzitoare pentru Andreea, într-un moment esențial în dezvoltarea ei creativă. Formată inițial în pictură, Andreea a explorat mediul reprezentat de sticlă, din cadrul PXL-MAD School of Arts din Hasselt, care dispune de un atelier de sticlă foarte vast. Ea a început să îmbine cele două medii – pictura și sticla – pornind astfel într-o călătorie transformatoare care i-a extins semnificativ abilitățile tehnice și cadrul conceptual.

„Asemenea rizomului, colaborarea lor evită evoluția  liniară în favoarea nodurilor de inspirație interconectate, făcând o punte între tărâmurile naturii, viața de zi cu zi și artă. Prin împletirea elementelor descoperite, a structurilor materiale și a experiențelor personale în practicile lor respective, Karin și Andreea creează lucrări care sunt simultan expresii individuale și reflecțiile lor îmbinate. Acest mod de colaborare permite un dialog continuu în care ideile fiecărui artist se reflectă și luminează perspectiva celuilalt, stimulând mai degrabă un sentiment de multiplicitate decât o narațiune singulară, închisă. După cum sugerează noțiunea de rizom a lui Deleuze și Guattari, conversația lor se ramifică continuu în direcții neprevăzute, oferind noi perspective și îmbrățișând fluiditatea schimbului creativ”, detaliază Cristiana Ursache, curatoarea expoziției și moderatoarea întâlnirii de pe 3 februarie 2025.

Karin Peulen este o artistă olandeză, cunoscută pentru lucrările sale în diverse medii, inclusiv pictură, desen și instalație.Practica ei explorează adesea teme legate de natură, corpul uman și intersecțiile dintre formele organice și cele construite. Lucrările lui Peulen încorporează frecvent abstractul și figurativul, îmbinându-le pentru a crea compoziții dinamice ce evocă un sentiment de fragilitate și transformare. Artista a expus în numeroase galerii, abordând idei conceptuale legate de percepție, memorie și relația dintre privitor și lucrare. Abilitatea ei de a lucra în diverse formate și cu diferite materiale a consacrat-o drept o figură notabilă în cercurile artei contemporane.

Andreea-Delia Voren a absolvit programul de licență și masterat în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, la secțiile de Pictură și Pedagogia Artei. Și-a completat studiile printr-o bursă de internship la facultatea PXL MAD din Belgia, unde a investigat posibilitățile transmedialității în pictură și sticlă și a sprijinit activitățile didactice ale secției de Pictură. În prezent, urmează studiile de doctorat la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde își desfășoară cercetarea concentrându-se pe inovațiile și intersecțiile dintre pictură și materialitatea altor medii artistice. A participat la numeroase expoziții de grup, atât naționale, cât și internaționale, inclusiv la Royal Academy of Art și Mall Galleries din Londra, precum și în Italia și Bulgaria.

Cristiana Ursache este cercetătoare și curatoare în Iași, România. A absolvit studiile de licență și master în teorii și practici în artele vizuale la Universitatea de Arte ,,George Enescu” Iași, iar din 2023 defășoară o cercetare doctorală despre practicile curatoriale din românia din anii 2000 până în prezent, în cadrul aceleiași universități. În trecut a urmat cursuri la universități din Spania și Elveția, la Escuela de Arte de Sevilla și la Zurich University of the Arts. În vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul României din cadrul ediției 59a Bienalei de la Veneția iar în 2024 a colaborat cu Listval Gallery din Islanda. A curatoriat expoziții în țară și în afară ale unor artiști precum Ștefan Câlția, Claudiu Ciobanu, Sorin Ilfoveanu, Miruna Radovici, Radu-Mihai Tănasă.

Programul Art Gen ’24 este o inițiativă a Galeriei Artep menită să susțină lansarea artiștilor emergenți din Iași. În iunie 2025 programul va lansa cea de a treia ediție.