Hidden Icons

În dialog cu Alexandra Ghioc și Radu Carnariu

Întreaga galerie foto poate fi vizualizată aici.

În perioada 10 octombrie – 12 noiembrie 2023, artiștii Alexandra Ghioc, Mihai Zgondoiu, Raluca Ilaria Demetrescu și Mircea Modreanu intră într-un dialog artistic cu Radu Carnariu, în cadrul proiectului UNDER CONSTRICTION, inițiat de Asociația Galeria Artep și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Hidden Icons este perspectiva propusă de Alexandra Ghioc în dialog cu tema întregului proiect Under Constriction și vizează reinterepretarea și recontextualizarea, într-o manieră parodică, a unor produse de mobilier marcante pentru istoria designului, însă inaccesibile din punct de vedere financiar pentru publicul larg, cu scopul de a le desacraliza și democratiza. Reinterpretarea are ca punct incipient contururile laterale ale unor scaune celebre ce au fost convertite în forme simplificate bidimensionale din OSB și transformate în module, care prin multiplicare generează un nou tip de volumetrie, ce amintește de produsul inițial, chestionând nevoia utilizatorilor de a se afla în posesia unui astfel de obiect.

„Demersul critic al proiectului abordează atât tematica resurselor, a impactului și implicațiilor pe care îl are designul asupra societătii și mediului, cât și binomul emoțional obiect-utilizator în contextul în care produsele își transcend dimensiunea funcțională. Interpretată mai mult ca o atitudine critică/culturală decât ca un cumul de bunuri serializabile, seria Hidden Icons este un manifest open source în care, pornind de la conceptul de bază, utilizatorii își pot concepe propriile bunuri iconice”, detaliază Alexandra Ghioc.

Proiectul include trei obiecte iconice (Panton Chair (1959), Tulip Armchair (1957), Favela Chair (1991) cel din urmă fiind achizionat (în ciuda conceptului și denumirii) în data de 13 martie 2023 cu 8820 euro la Christie’s – însă poate fi extins pe o multitudine de produse de design.

Hidden Icons poate fi vizitat în cadrul Galeriei Artep din Iași în perioada 10-17 octombrie, iar marți, 10 octombrie, de la ora 18:00, vă invităm la un artist-talk cu Alexandra Ghioc.

Alexandra GHIOC este designer de produs și lector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu din Iași”, unde și-a finalizatstudiile de licență, masterat și doctorat. Ea este preocupată de inovație, tehnologii emergente, design critic și sustenabilitate. În cei 12 ani de activitate, a creat numeroase concepte și produse de serie care au fost premiate la competiții internaționale prestigioase precum Red Dot Design Award (2022), Pentawards (2022) sau Archiproducts (2020).

Under Constriction analizează critic relația dintre conceptul de limită și conceptul de libertate, pe fondul tot mai problematic al hedonismului supra-consumist contemporan, explorând contextual condițiile producerii de sens vizual cu un impact crescut asupra capacității de conștientizare a publicului cu privire la teme(ri)le globale stringente”, spune artistul Radu Carnariu despre motivația care a stat la baza acestui demers de explorare artistică.

Radu CARNARIU este un artist vizual multidisciplinar care a absolvit licența, masterul și doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relației dintre mentalitate, imaginație și comportament. Proiectele sale artistice evidențiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modificarea capacității de conștientizare a publicului. A avut expoziții solo naționale în România și Germania și expoziții de grup precum: Art Revolution Taipei 2012 (finalist), Nord Art 2013 și Nord Art 2014, European Cuteness Art- Contaminazioni 2016, Budapest Art Fair 2021, Juxtapose Art Fair 2021, Art Safari- Superheroes/Antiheroes 2021 și Supermarket-Stockholm Independent Art Fair 2022.

În continuare, vor fi prezenți la Iași cu intervenții vizuale special create în contextul proiectului UNDER CONSTRICTION artiștii Mihai Zgondoiu (17-25.10), Raluca Ilaria Demetrescu (26.10-1.11) și Mircea Modreanu (2-8.11).

Asociația Galeria Artep a fost înființată în decembrie 2019, din dorința de îmbogățire a demersurilor educative corelate artei contemporane în peisajul cultural ieșean. Colaborarea cu  Galeria Artep a însemnat derularea a numeroase expoziții cu artiști români și internaționali, curatoriate de: Alexandra Manole (Felix Aftene, „Memoria Spațiului”, 2018, Ștefan Câlția, „Fragilitate”, 2019, Virgil Scripcariu, „Întâlnire”, 2019, Nicu Ilfoveanu, „Panorama”, 2021), Matei Câlția (Ghenadie Popescu și Mark Verlan, „Aproape totul sau mai nimic”, 2020, „Ștefan Câlția. Glăjărie. Apropierea de un meșteșug”, 2021, „Ștefan Câlția. Obiectele restaurării”, 2022, Palatul Culturii), Cristian Nae (Matei Bejenaru, „PRINT”, 2021, Claudiu Ciobanu, „SOLARIS”, 2022), Cristiana Ursache (Miruna Radovici, „Cross the Lake in a Silver Plate”, 2022, „Ștefan Câlția. Pe Olt”, 2022, Șona, Sorin Ilfoveanu, LEVANT, 2022/2023, Claudiu Ciobanu „Memento Vivere”, 2023, Viena). 

Organised by: Galeria Artep Association

Cultural project co-financed by: National Cultural Fund Administration (AFCN)

Parteneri: Universitatea de Arte G. Enescu, Destination IașI, Institutul de Cercetare Multidisciplinara in Arta (ICMA), FabLab

Parteneri media: ASOCIATIA EMPOWER ART & ARTISTS, Revista Timpul, Asociatia PIN pentru Promovarea Tehnologiei si lndustriilor Creative, Revista Modernism

The project does not necessarily represent the position of the National Cultural Fund Administration. AFCN is not responsible for the content of the project or how the works may be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the funding.