Într-un prezent luat cu asalt de stimuli vizuali, fotografia devine, pe rând, un instrument de analiză critică, de generare de semnificație sau de reperaj al unei lumi în flux, dar și un pivot al imaginației. În încercarea de a defini esența imaginii, teoreticienii se apleacă asupra dimensiunii sale singulare, pe care am putea-o numi aceea de agent nemișcat („unmoved mover”- Gottfried Boehm). Un obiect cu proprietăți fixe, dar certe calități intangibile. Astfel, efectul – și enigma – imaginii sunt acelea că, în pofida naturii sale statice, ea pune în mișcare un mecanism complex (imaterial) care îl lasă pe privitor oricum, numai nu „nemișcat”.
Proiectul „IMATERIAL sau despre materia lumilor fotografiate” este dezvoltat pe două paliere, care au în centrul lor fotografia ca mediu de expresie artistică. Prima etapă se desfășoară în cadrul Festivalului european de fotografie din Berlin 2025 (EMOP) și se axează pe dezvoltarea unui demers de reinterpretare fotografică a binomului centru-periferie, propus de artistul Nicu Ilfoveanu și coerent integrat în tematica EMOP. Expoziția va fi găzduită la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin și va putea fi vizitată în perioada derulării festivalului, respectiv între 1 martie – 4 mai 2025. A doua etapă a proiectului lărgește câmpul de interes al cercetării artistice către posibilitățile conceptuale și tehnice ale fotografiei în lucrul cu arhiva și al experimentelor de tipo-fotografie. Rezultatele procesului vor fi incluse într-o instalație de artă la Galeria Artep din Iași (mai-iunie 2025). Cele două demersuri expoziționale sunt completate de o serie de artist-talkuri cu specialiști pasionați de fotografia de artă, precum: Ruxandra Demetrescu, Alexandra Gulea, Andreas Bolm, care vor avea evenimente integrate la Berlin și la Iași în perioada martie-iunie 2025.
Nicu ILFOVEANU activează în domeniul imaginii fotografice și filmice, precum și cel al publicațiilor de artă, fiind creditat cu o poziție specială în cadrul fotografiei românești contemporane. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, unde în prezent predă. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat și imprevizibil dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre evident și ascuns. Activitatea sa recentă include expoziții individuale la SwitchLab (NIL NOVI SUB SOLE, 2024), Galeria Posibilă, (Cercuri, 2024 și Tipizate, 2022), Galería Mecànic, Barcelona (Electro+, 2018), Mois de la Photo du Grand, Paris 2017 (Valerica Bienheureux), Uqbar Project Space, Berlin (Series. Multiples, Realisms, 2014); Arsenal Gallery, Poznan (The Mistaken Present Tense, 2013) și expoziții de grup: Table et tableau, Arsmonitor (2024); Purity Is Not An Option, Galeria Posibilă, (2024); The Colour of Sound, MARe, București (2023), Sedimente. Imaginea-materie, Salonul de proiecte, București (2023), The Poetics of Politics, Harlan Levey, Bruxelles (2023), Ways of Recalling, SwitchLab București (2022), Crossing the Same Circumstances, Kommunale Galerie Berlin (2021), Enchanting Views, CIVA, Bruxelles (2020), Mesuras, Cerezales Antonino y Cinia Foundation, Leon (2019), Looking Back, Thinking Further, Musee de Beaux Arts, Tournai (2019), Uzina de fapte și alte povești (nemărturisite), Salonul de proiecte, Bucharest (2016); Vision of a Nation, Fotogalleriet Oslo (2014).
„Cele două voleuri expoziționale aruncă lumină asupra unor proiecte distincte pe care artistul le urmărește și revizitează cu acribie în interiorul practicii sale, și care — împreună — dau corp unor preocupări fundamentale ce țin de alegerea motivului, de poziționarea autorului în relația cu acesta dar și de o metodologie care privilegiază o înțelegere nuanțată a funcției fotografiei în contemporaneitate. Nicu Ilfoveanu este un artist care se apleacă în egală măsură asupra palierului socio-documentar, cât și asupra aspector de teoria și estetica imaginii. Prin demersul IMATERIAL, artistul ne poartă prin constelații de imagini care, departe de a fi neutre, deschid discuții importante despre continuitate și rupturi culturale, memorie colectivă sau narațiuni identitare – o temă ce este adresată inclusiv fotografiei înseși, atunci când artistul se apleacă asupra reproducerii de surse fotografice și, mai departe, asupra materiei (tipărite a) imaginii”, punctează Ioana Mandeal, curatoarea celor două demersuri expoziționale.
Ioana MANDEAL este o curatoare cu studii în Istoria și Teoria Artei la București și Practici Curatoriale la Milano. Activă în diverse contexte de producție de artă contemporană, I.M. a colaborat cu departamentul curatorial al Bienalei din Berlin și al KW Institute for Contemporary Art. Ulterior a fost curator în programul de expoziții al Muzeului Național de Artă Contemporană al României (MNAC Bucharest), unde a coordonat, de asemenea, programul pilot de rezidență artistică internațională a muzeului. A publicat texte critice în cărți de artist, cataloage și reviste de specialitate în România și Germania. Din 2023 colaborează cu Institutul Cultural Român din Berlin, oraș în care activează ca profesionist independent.
Printre artiștii vizuali prezenți de-a lungul timpului la Galeria Artep din Iași se numără: Felix Aftene (2018, 2020), Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022, 2023, 2024), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023), Radu Carnariu (2023), Andrei 0Gavrilița (2023), Åsa Sonjasdotter (2024), Andreea-Delia Voren (2024/2025).
Organizat de: Asociația Galeria Artep
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin, Universitatea de Arte G. Enescu Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinara în Arta (ICMA)
Parteneri media: Asociația PIN pentru Promovarea Tehnologiei și lndustriilor Creative Revista TIMPUL, Destination Iași, ASOCIAȚIA EMPOWER ARTISTS
The project does not necessarily represent the position of the National Cultural Fund Administration. AFCN is not responsible for the content of the project or how the works may be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the funding.