Perspectivele contemporane asupra spațiului domestic în țările din fostul bloc comunist sunt strâns legate atât de moștenirea politică și mentalitățile din trecut, cât și de aspecte economice, legislative dar și tehnologice ale prezentului. Spațiu al siguranței, al regăsirii, confortului și odihnei, spațiul domestic poate fi în același timp și spațiu al precarității, vulnerabilității, nesiguranței și neliniștii în lumina unei societăți polarizate în care figurează diverse categorii vulnerabile și mentalități necongruente.
Masa rotundă organizată în contextul expoziției Domestic are rolul de a contextualiza viziuni contemporane asupra domesticității, atât la nivelul practicilor artistice, cât și la nivel transdiciplinar, în relație cu arhitectura, politicile de gen, sociologia. Dezbaterea urmărește să chestioneze normele domesticității, să reanalizeze conceptul din perspectiva limitelor, granițelor și controlului, să reflecteze critic asupra rolului imaterial și material al domesticității în societatea contemporană.
Proiectele artistice invitate la această dezbatere vizuală și conceptuală sunt semnate de: Gabriela MATEESCU (RO), Iulia STĂTICĂ & Adrian CÂTU (UK-RO), Sandra STERLE (HR), Patricia TEODORESCU (RO), Ivana TODOROVIC (SR), Iulia TOMA (RO). Trei din cele șase lucrări video sunt noi, special comisionate pentru a chestiona artistic tema istorică și socială a acestui demers.
Proiectul dezvoltă și o platformă de dezbateri pe tema drepturilor femeilor și a abuzurilor domestice sau sociale care există și despre care se pomenește prea puțin în spațiul public.
Dezbaterea „Fațete ale domesticității: artă și societate în perioada contemporană” va avea loc pe 1 noiembrie, la Galeria Artep, de la ora 17:00.
Organizat de: Asociația Galeria Artep
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Universitatea de Arte G. Enescu Iași, Institutul de Cercetare Multidisciplinara in Arta (ICMA), Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Ness
Parteneri media: PROPAGARTA, ASOCIATIA EMPOWER ART & ARTISTS, Revista Modernism, Asociatia PIN pentru Promovarea Tehnologiei si lndustriilor Creative, PIN Magazine
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.