Joi, 17 iunie 2021, începând cu ora 18.30, vă invităm la deschiderea expoziției de fotografie „PRINT”, la Galeria Artep din Iași. Evenimentul va fi disponibil online, dar se va organiza și fizic, pentru un public restrâns, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia COVID-19.
Vă propunem o incursiune vizuală într-o lume dispărută, dar redescoperită în print prin tehnici de lucru abandonate de la începutul secolului XX – precum platinum palladium. Matei Bejenaru prezintă publicului ieșean o instalație de artă în centrul căreia se află printul alb-negru de mari dimensiuni, și un caleidoscop de tehnici de transformare a instantaneului vizual într-un instrument de documentare socială, format dintr-o serie de elemente specifice (aparatul, filmul, negativul, printul, perspectiva fotografului) care determină semnificații și valori culturale diferite. Tema nu este întâmplătoare – fotografiile au fost realizate la Turnătoria MAE din Iași, una dintre ultimele turnătorii în fontă existente în România – și coincide în esență cu recuperarea unui trecut, a unui timp care și-a lăsat amprenta asupra acestui AZI. Prin subiectele abordate, tehnicile folosite, dar mai ales prin alegerile artistului în dezvoltarea fotografiei pe print, expoziția propusă de Asociația Galeria Artep devine un demers complex, cu valențe sociale, artistice, tehnice și documentare care sondează timpul dintr-o multitudine de perspective – cea personală fiind esențială.
„În particular, artistul se focalizează asupra procesului de producție a unui element ce reprezintă punctul terminus al lanțului de producție specific fotografiei analogice: printul. Pe suprafața obiectelor fotografice produse de Matei Bejenaru se află, aproape imperceptibile, straturi de emulsii și de materiale chimice și metale prețioase care, în contact cu hârtia fotosensibilă, construiesc imaginea asemeni unui sculpturi. Izomorfismul dintre subiectul reprezentării (oxizii de fier prezenți în turnătorie) și procesul de producție al obiectelor fotografice se păstrează în întreaga serie de imagini expuse, subliniind materialitatea metalică și minerală a suprafeței fotografice”, detaliază Cristian Nae, curatorul expoziției.
Expoziția „PRINT” va fi deschisă spre vizitare la Galeria Artep (Șoseaua Sărărie, nr. 15, Iași) în perioada 17 iunie – 31 iulie 2021.
„Imaginile expuse la Galeria Artep din Iași fac parte dintr-un demers mai amplu de cercetare fotografică inițiată de artistul Matei Bejenaru, care combină recuperarea unor forme de cunoaștere tehnologică specifice modernității industriale cu analiza modului în care procesul de producție analogică a imaginii fotografice condiționează atât cultura vizuală, cât și cultura materială. În condițiile proliferării sociale a imaginilor fotografice recodificate ca informație mediată digital, producția analogică influențează modalitățile în care stocăm informația, interpretăm trecutul recent și construim memoria colectivă. Proiectul de arheologie culturală și istorie materială propus de Matei Bejenaru analizează materialitatea imaginilor fotografice, existența lor ca obiecte culturale a căror circulație socială este facilitată și condiționată de posibilitățile și limitările tehnologice ale modului în care au fost produse, precum și perisabilitatea sau persistența în timp a imaginilor fotografice transpuse pe hârtie” explică Cristian Nae conceptul acestei instalații inedite de fotografie.
Matei Bejenaru este un artist care trăiește și lucrează la Iași, unde predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Prin proiectele sale din ultimii ani de fotografie, video și performance, Matei Bejenaru investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008), este membru fondator al Asociației Vector din Iasi și a asigurat conducerea instituției în perioada (2001-2011). Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. Tot în aceeasi perioada a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.
Expoziția „PRINT” și dezbaterile în jurul fotografiei artistice de tip documentar care vor fi organizate în perioada 17 iunie – 31 iulie 2021 la Galeria Artep, dar și ulterior în țară, sunt parte integrantă din proiectul „Modernități multiple: demers de cercetare artistică asupra mediului fotografic”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și inițiat de Asociația Galeria Artep.
Organizator: Asociația Galeria Artep
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Galeria Artep, Asociația Culturală Contrasens, SwitchLab
Parteneri media: TVR Iași, Revista Timpul
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Joi, 22 aprilie 2021, începând cu ora 18.00, vă invităm la deschiderea expoziției de fotografie „Panorama”, la Galeria Artep din Iași. Evenimentul va fi disponibil online, dar se va organiza și fizic, pentru un public restrâns, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia COVID-19.
Nicu Ilfoveanu va reveni la Iași cu o expoziție de fotografie, o panoramă ce se desfășoară amplu, printr-o retrospectivă a lucrărilor din seria Steampunk Autochrome realizată între 2004 și 2008 și o nouă serie de fotografii cu aglomerări de personaje realizate în anii precedenți și produse în 2021.
Fotografia lui Nicu Ilfoveanu este expresia timpului care transformă. Ca niște capsule de memorie, cadrele lui redau contexte, detalii, nuanțe și emoții în care ne regăsim cu toții, dar față de care avem o percepție autentică extrem de personală.
Expoziția „Panorama” va fi deschisă spre vizitare la Galeria Artep (Șoseaua Sărărie, nr. 15, Iași) în perioada 22 aprilie – 5 iunie 2021.
„Panorama din titlu are multiple valențe. Ea surprinde privirea vizitatorului asupra lucrărilor, dintr-un unghi favorabil cuprinderii întregi, generând, la baza mediului, efectul de iluzie. Secvențialitatea lucrărilor se desfășoară atât în spațiul fizic al galeriei, cât și în ritmul fiecărui vizitator în parte. Expoziția prezintă un contrast puternic: peisajele se joacă cu percepția și bagajul nostru vizual în așa fel încât ne fac să ne întrebăm dacă un cer poate fi atât de violet; oamenii, a căror piele o putem intui împreună cu coloristica hainelor, sunt prezentați aici în tonuri de gri. Prin extragerea culorilor din fotografiile cu oameni, se pune accentul pe efectul de autochrome din fotografiile de peisaj și pe conținutul și narațiunea intuită în cele dintâi” explică Alexandra Manole, curatoarea expoziției, conceptul acestei instalații de fotografie.
Activ în domeniul fotografiei, filmului și cărții de fotografie, Nicu Ilfoveanu ocupă un rol particular în arta contemporană din România. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, unde predă în prezent fotografia. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat și imprevizibil dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre evident și ascuns. Activitatea recentă include expoziții personale la Galeria Mecànic, Barcelona (Electro+, 2018), Mois de la Photo du Grand Paris 2017 (Valerica Bienheureux), Uqbar Project Space, Berlin (Series. Multiples, Realisms, 2014); Arsenal Gallery, Poznan (The Mistaken Present Tense, 2013); și expoziții de grup: Mesuras, Cerezales Antonino y Cinia Foundation, Leon (2019), Looking Back, Thinking Further, Musee de Beaux Arts Tournai (2019), The Factory of Facts and Other Unspoken Stories, Salonul de proiecte, Bucharest (2016); Vision of a Nation, Fotogalleriet Oslo (2014), Reflection Center for Suspended Histories. An Attempt, the 55th International Art Exhibition – La Biennale di Venezia (2013); 4th Fotofestival, The Eye is a Lonely Hunter, Mannheim /Heidelberg / Ludwigshafen (2011).
Expoziția „Panorama” și dezbaterile în jurul fotografiei artistice de tip documentar care vor fi organizate în perioada 22 aprilie – 5 iunie 2021 la Galeria Artep sunt parte integrantă din proiectul „Modernități multiple: demers de cercetare artistică asupra mediului fotografic”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și inițiat de Asociația Galeria Artep. Expoziția va fi intinerată în toamna acestui an și la București, în parteneriat cu Galeria Posibilă.
Tot anul acesta și tot ca parte integrantă din proiectul menționat, vom prezenta publicului ieșean, în perioada 17 iunie – 25 iulie, expoziția de fotografie propusă de artistul vizual Matei Bejenaru și curatoriată de Cristian Nae, demers ce va fi completat de o serie de întâlniri și dezbateri privind tehnica platinum palladium în fotografia contemporană.
Organizator: Asociația Galeria Artep
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Galeria Artep, Galeria Posibilă
Parteneri media: TVR Iași, Revista Timpul
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.