Joi, 22 aprilie 2021, începând cu ora 18.00, vă invităm la deschiderea expoziției de fotografie „Panorama”, la Galeria Artep din Iași. Evenimentul va fi disponibil online, dar se va organiza și fizic, pentru un public restrâns, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia COVID-19.
Nicu Ilfoveanu va reveni la Iași cu o expoziție de fotografie, o panoramă ce se desfășoară amplu, printr-o retrospectivă a lucrărilor din seria Steampunk Autochrome realizată între 2004 și 2008 și o nouă serie de fotografii cu aglomerări de personaje realizate în anii precedenți și produse în 2021.
Fotografia lui Nicu Ilfoveanu este expresia timpului care transformă. Ca niște capsule de memorie, cadrele lui redau contexte, detalii, nuanțe și emoții în care ne regăsim cu toții, dar față de care avem o percepție autentică extrem de personală.
Expoziția „Panorama” va fi deschisă spre vizitare la Galeria Artep (Șoseaua Sărărie, nr. 15, Iași) în perioada 22 aprilie – 5 iunie 2021.
„Panorama din titlu are multiple valențe. Ea surprinde privirea vizitatorului asupra lucrărilor, dintr-un unghi favorabil cuprinderii întregi, generând, la baza mediului, efectul de iluzie. Secvențialitatea lucrărilor se desfășoară atât în spațiul fizic al galeriei, cât și în ritmul fiecărui vizitator în parte. Expoziția prezintă un contrast puternic: peisajele se joacă cu percepția și bagajul nostru vizual în așa fel încât ne fac să ne întrebăm dacă un cer poate fi atât de violet; oamenii, a căror piele o putem intui împreună cu coloristica hainelor, sunt prezentați aici în tonuri de gri. Prin extragerea culorilor din fotografiile cu oameni, se pune accentul pe efectul de autochrome din fotografiile de peisaj și pe conținutul și narațiunea intuită în cele dintâi” explică Alexandra Manole, curatoarea expoziției, conceptul acestei instalații de fotografie.
Activ în domeniul fotografiei, filmului și cărții de fotografie, Nicu Ilfoveanu ocupă un rol particular în arta contemporană din România. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, unde predă în prezent fotografia. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat și imprevizibil dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre evident și ascuns. Activitatea recentă include expoziții personale la Galeria Mecànic, Barcelona (Electro+, 2018), Mois de la Photo du Grand Paris 2017 (Valerica Bienheureux), Uqbar Project Space, Berlin (Series. Multiples, Realisms, 2014); Arsenal Gallery, Poznan (The Mistaken Present Tense, 2013); și expoziții de grup: Mesuras, Cerezales Antonino y Cinia Foundation, Leon (2019), Looking Back, Thinking Further, Musee de Beaux Arts Tournai (2019), The Factory of Facts and Other Unspoken Stories, Salonul de proiecte, Bucharest (2016); Vision of a Nation, Fotogalleriet Oslo (2014), Reflection Center for Suspended Histories. An Attempt, the 55th International Art Exhibition – La Biennale di Venezia (2013); 4th Fotofestival, The Eye is a Lonely Hunter, Mannheim /Heidelberg / Ludwigshafen (2011).
Expoziția „Panorama” și dezbaterile în jurul fotografiei artistice de tip documentar care vor fi organizate în perioada 22 aprilie – 5 iunie 2021 la Galeria Artep sunt parte integrantă din proiectul „Modernități multiple: demers de cercetare artistică asupra mediului fotografic”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și inițiat de Asociația Galeria Artep. Expoziția va fi intinerată în toamna acestui an și la București, în parteneriat cu Galeria Posibilă.
Tot anul acesta și tot ca parte integrantă din proiectul menționat, vom prezenta publicului ieșean, în perioada 17 iunie – 25 iulie, expoziția de fotografie propusă de artistul vizual Matei Bejenaru și curatoriată de Cristian Nae, demers ce va fi completat de o serie de întâlniri și dezbateri privind tehnica platinum palladium în fotografia contemporană.
Organizator: Asociația Galeria Artep
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Galeria Artep, Galeria Posibilă
Parteneri media: TVR Iași, Revista Timpul
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.